preskoči na sadržaj
vijesti

Provedba projekta ZVONKO

U utorak, 16. travnja OŠ Gruda je posjetilo Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik, te započelo provedbu projekta ZVONKO – Znanjem i Vještinama do Otpornije zajednice s Neustrašivim i Kreativnim Osnovnoškolcima. Opći cilj projekta je omogućiti djeci osnovnoškolskog uzrasta da izvan redovitog odgojno obrazovnog sustava steknu znanje, vještine te da usvoje primjerena stajališta koja će im poboljšati kvalitetu života, a u skladu s vlastitim interesima i mogućnostima. Posebni ciljevi projekta su promicanje jednakopravnosti i povećanje socijalne uključenosti koje će se ostvariti uključivanjem svakog zainteresiranog osnovnoškolca u projektne aktivnosti. Organiziranjem aktivnosti različitog sadržaja pridonijelo se unapređenju životnih vještina, razvoju kreativnosti, stvaralaštva i usvajanju zdravih stilova života. Ukazalo se na važnost brige za okoliš i održivi razvoj. Radionice koje su se odradile sukladno ciljevima projekta su : Prva pomoć, Ponašanje u kriznim situacijama, Prava čovjeka i djeteta, Živjeti zdravo, Prevencija trgovine ljudima, Kodeksi sigurnosti i ponašanja na vodi, Klimatske promjene te razumijevanje Osoba s invaliditetom. Sve radionice su odobrene od Agencije za znanost i obrazovanje te se sama provedba projekta vrši uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 18. 4. 2024. 14:26

Rezultati županijskog natjecanja iz hrvatskog jeztika Vijest ima dokument u privitku

U prilogu se nalaze Ljestvice konačnog poretka sa županijskog natjecanja iz hrvatskog jezika za osnovne i srednje škole koje se održalo u Osnovnoj školi Gruda dana, 20. ožujka 2024. godine.

Čestitamo učenicima i njihovim mentorima na uspjehu! Želimo vam puno uspjeha u daljnjem radu!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 24. 3. 2024. 20:38

Prvo mjesto na županijskom natjecanju iz robotike

U srijedu 20. ožujka, održana je županijska razina 66. natjecanja mladih tehničara u Osnovnoj školi don Mihovila Pavlinovića u Metkoviću, a sudjelovalo je 59 učenika.

Naša učenica petog razreda Lucija Đuraš je osvojila prvo mjesto na županijskom natjecanju iz područja robotike (mentorica Lucija Bogdanović).

Čestitamo našim Lucijama na osvojenom prvom mjestu, te im želimo puno uspjeha na državnom natjecanju! Bravooo!

Više o tome na linku:

https://www.dubrovniknet.hr/odrzano-zupanijsko-natjecanje-mladih-tehnicara-evo-tko-je-prosao-na-drzavno/

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 3. 2024. 18:37

Prvi dan proljeća u znaku Down-a i palmica za Cvjetnicu

Učenici 4.a i 4.b razreda i PŠ Popovići prvi dan proljeća bili su jako vrijedni. Učili su kako 'splesti' križiće i palmice za nadolazeći blagdan Cvjetnice. To je jedan od mnogih tradicijskih običaja Konavala koja djeca uče u školi. Naučili su kako se od mladih palminih grana vještim rukama mogu isplesti različiti ukrasi koji se uz maslinove grančice na blagdan Cvjetnice nose se na blagoslov u crkvu.  

Dok su rukama stvarali svoja djela, djecu ste mogli uočiti i po šarenim, rasparenim čarapama. Time su obilježili Svjetski dan osoba s Down sindromom. Podržavamo ih u borbi za njihova prava te uključivanje u cjelokupni život zajednice kojoj pripadaju.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 3. 2024. 17:52

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

U srijedu 28. veljače obilježili smo Dan ružičastih majica – Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. U dvorani i u učionicama provedene su aktivnosti o osvještavanju nenasilnog rješavanja problema i stvaranju škole kao sigurnog mjesta. Učenici od prvog do četvrtog razreda i učitelji su nosili ružičaste majice ili ružičaste vrpce. Svjesni činjenice da je nasilje prisutno svakodnevno u svim okruženjima odlučili smo se pridružiti ovoj međunarodnoj akciji i time reći NASILJE PRESTAJE OVDJE. Dan ružičastih majica obilježava se u čast prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala 2007. godine u Kanadi nakon što je jedan učenik u školu došao u ružičastoj majici, u znak podrške bolesnoj  majci i bio žrtva vršnjačkog nasilja. Kako bi pomogli prijatelju, dvojica dječakovih kolega iz škole, također su odjenula ružičaste majice. Vijest o gesti dječaka koji su podigli glas protiv nasilja odjeknula je širom svijeta te je prosvjed protiv nasilja ubrzo postao globalan. Majice su tako postale prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

Na temu "Vršnjačko nasilje" će učenicima od 5. do 8. razreda održati predavanje pedagog Martina Jerinić Njirić u petak, 1. ožujka.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 28. 2. 2024. 13:33

Županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika Vijest ima dokument u privitku

Osnovna škola Gruda je domaćin Županijskog natjecanja iz hrvatskog jezika koje će se održati u srijedu 20. ožujka 2024. Tablice s listom učenika pozvanih na Županijsku razinu natjecanja možete pogledati u prilogu.

Čestitamo učenicima i njihovim mentorima na uspjehu! Želimo vam puno uspjeha u nastavku natjecanja!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 20. 2. 2024. 10:47

Upisi djece u prvi razred za šk. god. 2024./2025.

Upis učenika u 1. razred osnovne škole za školsku godinu 2023./2024. će se provoditi elektroničkim putem, korištenjem Nacionalnog informacijskog sustava upisa u osnovne škole.

Roditelji će preko poveznice https://osnovne.e-upisi.hr/ moći podnijeti prijavu za upis svog djeteta u 1. razred osnovne škole od 22. veljače do 31. ožujka 2024. U sustavu će roditeljima biti vidljivi opći podaci o djetetu te škola na čijoj se listi školskih obveznika dijete nalazi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta. Odmah po podnošenju prijave roditelji će moći odabrati mogućnost koje im se nude u dodijeljenoj školi, npr. izborne predmete, produženi boravak i sl.

Također, ako imaju razloga za to, roditelji će prilikom podnošenja prijave moći izraziti želju za upis u drugu školu od one kojoj dijete pripada prema upisnom području.

Prijave za upis djece s utvrđenim teškoćama su otvorene već ranije, od 1. veljače do 31. ožujka 2024. godine.

Uz prijavu za redovne upise u 1. razred osnovne škole roditelji će od 22. veljače do 31. ožujka 2024. moći podnijeti i zahtjev za prijevremeni upis kao i za privremeno oslobađanje od upisa.

S obzirom da se za elektroničke upise u osnovnu školu ulazi preko portala e-Građani, roditelji koji nemaju vjerodajnice za ulazak u portal moraju se javiti školi kojoj pripadaju prema upisnom području koja će prijavu za upis njihovog djeteta izvršiti umjesto njih. Za sve ostale informacije, termine testiranja u školi, liječničke preglede i laboratorijske pretrage, roditelji će pratiti mrežne stranice škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 31. 1. 2024. 13:54

Sjećanje na žrtve Holokausta

Ujedinjeni Narodi 2005. godine donijeli su Rezoluciju kojom je 27. siječnja proglašen Međunarodni  dan sjećanja na žrtve holokausta.  Na ovaj datum 27. siječnja 1945. godine oslobođen je najveći koncentracijski logor Auschwitz.  Ovaj datum postao je dan kada se diljem Europe prisjećamo svih žrtava koje su stradale u holokaustu. Ove godine u obilježavanju Dana sjećanja na sve žrtve holokausta uključili su se učenici 8.razreda. U suradnji sa djelatnicima Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske na satovima povijesti učenicima se na tu temu prikazala Powerpoint prezentacija.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 9. 2. 2024. 13:50

Ćirovom stazom kroz Konavle

Dana, 2. veljače 2024. učenici od 1. do 4. razreda išli su na terensku nastavu Ćirovom stazom. Krenuli su od Vojskog dola takozvanom štrekom ili štrikom, trasom želježničke pruge, koja se vijugavo spušta prema Mihanićima.Učenici su mogli vidjeti ljepote krša, biljnog svijeta te predivan pogled na Donju bandu Konavala. Prolazili su kroz dva tunela ukopana u stijenama. Svoju šetnju završili su na stanici Mihanići, gdje su se malo i poigrali. Učenicima je bilo teško i zamisliti da je stazom kojom su kročili nekada vozio vlak, popularno zvan Ćiro te da su tim dijelom tutnjale parne lokomotive.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 6. 2. 2024. 11:31

Terenska nastava 2. razreda

Dana 31.1. 2024. učenici drugih razreda išli su na terensku nastavu u Dubrovnik. Nastava je započela na bazenu PK Jug gdje su zajedno s trenerima odradili sat TZK - plivanje. Neki učenici su pokazali iznimne vještine u plivačkim tehnikama. Nakon plivanja Gruškom obalom su došetali do Luke Dubrovnik gdje su vidjeli i čuli puno o pomorskom prometu. Tijekom obilaska bezgraničnog područja imali su priliku vidjeti policijskoj psa uz pratnju trenera koji im je demonstrirao njihov posao. Terensku nastavu završili su na Autobusnom kolodvoru Dubrovnik gdje su uočili razlike i sličnosti s brodskom lukom.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 1. 2. 2024. 11:10

Božićna priredba

  :: opširnije :: 


objavio: Paulina Bakoč  datum: 20. 12. 2023. 09:07

Školski medni dan

Naša škola se i ove godine uključila u program Školskog mednog dana. Cilj programa je edukacija djece o važnosti meda kao sastavnog dijela prehrane kao i pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i bioraznolikost. Program je realiziran u prvom razredu, 7. prosinca, povodom obilježavanja sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. U okviru programa učenici su kroz prezentaciju upoznali život pčela, put nastanka meda kao i važnost meda za zdravlje. Svaki učenik dobio je promotivni paket koji se sastojao od informativnog letka, staklenke meda te slikovnice Pčelica Jelica i medo Edo. Program provodi i financira Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 12. 12. 2023. 22:47

Posjet osmaša Vukovaru

Učenici osmih razreda naše škole u pratnji razrednica i učitelja tjelesne i zdravstvene kulture su sudjelovali na terenskoj nastavi u Vukovaru od 26. listopada do 28. listopada. Učenici su bili smješteni u Hostelu "Dubrovnik" u sklopu Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar.

Tijekom boravka u Vukovaru posjetili su: Gradski muzej Vukovar, Muzej Vučedolske kulture, Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put - Put spasa, crkvu Sv. Filipa i Jakova, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen dom Ovčaru, masovnu grobnicu na Ovčari, Mjesto sjećanja "Vukovarska bolnica 1991.", Velepromet i Borovo Commerce. Posjetili su i Vukovarski vodotoranj, simbol stradanja i otpora grada tijekom Domovinskog rata s čijeg se vrha pruža prekrasan pogled na Vukovar i Dunav. Nakon posjeta memorijalnim mjestima uslijedio je kviz i Škola mira. Na Grudu su se vratili pomalo umorni, no puni dojmova o svemu što su naučili o Domovinskome ratu i Gradu Heroju Vukovaru.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 3. 11. 2023. 08:32

Županijsko natjecanje u čitanju naglas

Nakon tri godine pauze, u petak 20. listopada u Narodnoj knjižnici Grada održano je 8. županijsko natjecanje u čitanju naglas. Natjecanje se odvija u dvije kategorije, od trećeg do petog razreda i od šestog do osmog razreda. Ukupno je sudjelovalo 16 učenika iz jedanaest osnovnih škola; po osam u svakoj kategoriji. Našu školu predstavljali su Marieta Milas, učenica četvrtog razreda, pod mentorstvom Mihaele Smišljan i Miho Radin, učenik osmog razreda, pod mentorstvom Pauline Kisić Pendo. Kao što smo i priželjkivali, naši učenici predstavili su se u najboljem svjetlu. Ovdje posebno trebamo istaknuti i pohvaliti briljantan nastup Miha Radina koji je u starijoj kategoriji osvojio drugo mjesto.

Čestitamo našim učenicima i njihovim mentoricama na izvrsnom nastupu i postignutom uspjehu! Više o tome ovdje:

https://www.dkd.hr/novosti/pobjednice-nikol-slingar-i-marija-begovic-idu-u-sisak-na-8-drzavno-natjecanje-u-citanju-naglas#12

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 24. 10. 2023. 14:29

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Učenici nižih razreda naše škole i ove godine su obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Tijekom ovog tjedna klasična nastava se na kratko prekinula jer su učenici od 1.do 4.r ukrašavali svoje košare sa kruhom, kiflicama, pletenicama, jesenskim voćem i svime što su sa veseljem donijeli. Nakon izložbe kruha i krušnih proizvoda , kroz literalne radove i čitanje prigodnih tekstova , učenicima je istaknuto da hranu treba poštivati te reducirati njeno bacanje. Također je istaknuto kako je kruh značajan izvor hrane. Na kraju učenici su se pogostili na svečanoj trpezi koju su sami napravili. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 20. 10. 2023. 12:54

HRT-ova ekipa posjetila našu školu

Prošli tjedan je našu školu posjetila HRT-ova ekipa. Novinarka Sunčica Findak, HRT-ova urednica i voditeljica je sa snimateljem snimila prilog za rubriku „I mi idemo u školu“. Posjetili su Područnu školu Dubravka, Područnu školu Popovići te matičnu školu. Snimili su prilog o našoj školi te prikazali dio aktivnosti  koje provodimo. Učenicima je ovo bilo lijepo iskustvo. Vidjeli su kako nastaju emisije i prilozi te kako izgleda sam proces snimanja.

Na poveznici možete pogledati prilog koji je prikazan 15. listopada u večernjem Dnevniku:

https://magazin.hrt.hr/mladi/hrt-ova-ekipa-posjetila-najjuzniju-hrvatsku-skolu-11093356

 
  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 16. 10. 2023. 18:21

Održano školsko natjecanje u „Čitanju naglas“

11. i 12. listopada u našoj školi održano je školsko natjecanje u „Čitanju naglas“ koje je organizirala školska knjižničarka Jelena Letunić. Inicijator natjecanja je Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak.. Mentori su na natjecanje prijavili 13 učenika. Učenici su se natjecali u 2 kategorije; mlađoj i starijoj. U mlađoj kategoriji natjecali su se učenici 3., 4. i 5. razreda, a u starijoj kategoriji učenici 6., 7. i 8. razreda.  Svaki učenik je predstavljao knjigu po vlastitom izboru primjerenu uzrastu. Za nastup je svaki učenik imao 5 minuta vremena. U prve dvije minute svaki učenik je usmeno izlagao svoj odabir ( zašto je odabrao baš tu knjigu ). Ostale tri minute bile su predviđene za izražajno čitanje naglas. Ocjenjivačko prosudbeno povjerenstvo ocjenjivalo je: kreativnost uvodnog dijela, jasnoću i razgovjetnost, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam.Po jedan učenik iz svake kategorije (Marieta Milas, 4. razred i Miho Radin, 8. razred) odlazi na županijsko natjecanje koje će se održati 20. listopada 2023. godine u Narodnoj knjižnici Dubrovnika.

Učenicima želimo puno uspjeha u daljnjem natjecanju!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 15. 10. 2023. 13:57

Terenska nastava učenika razredne nastave

Dana 10. listopada učenici svih razreda od 1.do 4.razreda naše matične i područnih škola išli su na terensku nastavu. Krenuli su od Kojan korala u Radovčićima do igrališta u Popovićima gdje su održali dječje igre u sklopu Dječjeg tjedna. Šetajuci se poučnom stazom vidjeli su konje i ponovili sadržaje iz Prirode i društva te imali priliku naučiti nešto novo. Učenici su imali i posjet rukometnog kluba Ardiaei koji im je prezentirao rukomet kao novu izvanškolsku aktivnost u našoj dvorani. Ova terenska nastava prošla je ugodno uz znanje, druženje i sportske aktivnosti na otvorenom.


 
  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 11. 10. 2023. 11:13

Posjet vinariji Dubrovački podrumi

Učenici sedmog  razreda su 5. listopada u sklopu nastave kemije posjetili vinariju Dubrovački podrumi na Grudi.  Iako su Konavle vinogradarski kraj i imaju dugu tradiciju u proizvodnji vina, učenici ne poznaju cijeli proces dobivanja vina. Kroz vinariju ih je provela mlada enologinja i objasnila učenicima proces proizvodnje vina od berbe pa do samog pakiranja u boce i stavljanja etiketa. Posjetili su i kušaonicu u kojoj grupe gostiju iz cijeloga svijeta mogu degustirati i uživati konavoskim vinima. Obišli su i laboratorij u kojem su mogli vidjeti kemijski  pribor i posuđe koje se koristi za analizu vina.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 10. 2023. 12:44

Obilježen Dječji tjedan

Danas djeca odrastaju u izazovnijem okruženju nego prije, suočena s brojnim nesigurnostima na svim razinama koja mogu djelovati i izazvati osjećaj bespomoćnosti. Zbog toga su im potrebni sveopća zaštita i poticaji odraslih kako bi zdravo odrastala i razvila odgovornost prema sebi i drugima, no trebaju i priliku da ih se sasluša što imaju reći o temama koje se tiču njih samih. U sklopu Dječjeg tjedna u petak, 6. listopada su učenici razredne nastave Osnovne škole Gruda pisali poruke odraslima. Još jednom smo naglasili važnost druženja, zajedništva i međusobne povezanosti. Dio učeničkih radova možete vidjeti u holu škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 9. 10. 2023. 12:17

Terenska nastava učenika nižih razreda

U srijedu, 27. rujna učenici od prvog do četvrtog razreda išli su u posjet Postaji granične policije Gruda te Punionici vode "Viva."  U PGP Gruda dočekali su ih zaposlenici koji su im pričali o svom zanimanju. Pokazali su im vozila i opremu. Najzanimljiviji dio bio je posjet pritvoru. Policijski službenici uspjeli su zaintrigirati mnoštvo djece. Nakon posjeta, mnogi od učenika imaju želju baviti se tim zanimanjem. Uz stručno vodstvo u Punionici vode " Viva" učenici su gledali cijeli proces punjenja vode u boce. Promatrali smo strojeve kako pušu boce, peru ih, lijepe etikete, stavljaju čepove, zamotavaju u pakiranja. Vrijedne ruke radnika slažu ih na palete te na kraju odvoze kamionima na police trgovina. Učenici su na poklon dobili po bocu vode koja im je šetnju mjestom učinila još ljepšom.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 2. 10. 2023. 11:55

Susret s književnicima

U srijedu, 27. rujna našu školu su posjetili rado viđeni gosti - gospođa Mirjana Smažil Pejaković i gospodin Stijepo Mijović Kočan, bračni par književnika. Učenicima petog razreda književnik Stijepo Mijović Kočan predstavio je zbirku pjesama E da mi je, a književnica Mirjana Smažil Pejaković je učenicima  razreda predstavila roman za djecu Mačak stihotvorac. Ugodnu atmosferu učenici su upotpunili ozbiljnim pitanjima za goste o njihovu pjesničkom životu i stvaralaštvu. Zainteresiranim pogledima, uzbuđenošću i tišinom učenici su nam pokazali koliko su ovakvi susreti bitni za njihovo odgojno obrazovno sazrijevanje. Zahvaljujemo posjetu književnicima koji su obogatili ovaj školski dan učenicima i učiteljima. Nadamo se ponovnom susretu s književnicima.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 30. 9. 2023. 23:50

Obavijest iz Muzeja i galerija Konavala

Povodom Dana europske baštine u Zavičajnom muzeju Konavala u subotu, 16. rujna od 10 do 12 sati održat će se zabavno-edukativan program za djecu: pričaonica konavoskih narodnih priča, pictionary s konavoskim poslovicama i pogodi što konavoske zagonetke. Putem  zabavnih aktivnosti i igre djeca će se upoznati s bogatim nasljeđem konavoske usmene književnosti te ujedno i doznati o sličnostima usmenoknjiževne baštine među europskim narodima.

Radujemo se Vašem dolasku!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 12. 9. 2023. 14:18

Početak nastavne godine 2023./2024.

Dragi učenici, poštovani roditelji,

u ponedjeljak, 4. rujna 2023. u 8 sati počinje prvi nastavni dan za učenike od 2. do 8. razreda matične škole i sve učenike područnih škola. Povratak kući će biti u 9.30 sati. Učenici će taj dan u školi preuzeti udžbenike (potrebno je donijeti torbu), dobiti važne upute i obavijesti od razrednika. Prijevoz učenika putnika će biti organiziran.

Za učenike prvog razreda matične škole prvi nastavni dan trajati će od 9.00 do 10.00 sati.

Svima želimo sretan početak nove školske godine!

 
  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 1. 9. 2023. 15:47

Realizacija projekta "Od murve do svilene niti"

U ponedjeljak, 19. lipnja 2023. u našoj školi je bilo svečano predstavljanje realizacije projekta učenika 3.a razreda "Od murve do svilene niti". Voditeljica projekta i učiteljica 3.a razreda Maja Bušković je sve prisutne upoznala sa etapama projekta. Od posjete Zavičajnom muzeju Konavala, uređenja školske murve, hranjenja bubica pa do nastanka svilene niti učenici su marljivo sudjelovali. Kao eko škola podržavamo ovakve projekte kojima se ukazuje na važnost očuvanja tradicijskih vrijednosti. Više o projektu na:

https://www.migk.hr/novost/item/931-od-murve-do-svilene-niti-u-os-gruda

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 6. 2023. 20:20

Izrada Slovarice užeg i šireg zavičaja Vijest ima dokument u privitku

Tijekom školske godine 2022./2023. učenici 1.a razreda matične škole i učenici Područne škole Popovići izradili su Slovaricu užeg i šireg zavičaja. U aktivnostima su sudjelovali svi učenici. Prvaši su izrađivali naučena slova i crtali primjerene pojmove dok su trećaši i četvrtaši opisivali zadano. Njihov rad prikazan je u video uratku i papirnatoj verziji. Ovim putem možete pogledati video u prilogu, a izložbu Slovarice u holu na Dan škole.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 13. 6. 2023. 09:37

Objavljena Odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2023./2024.

Poštovani roditelji učenika osmog razreda,

izvješćujemo vas da je u Narodnim novinama, broj 55/2023., objavljena Odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2023./2024. Sastavni dio Odluke je Struktura razrednih odjela i broja učenika po programima za svaku županiju.

Odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2023./2024. i Struktura upisa mogu se preuzeti na poveznici:

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2023_05_55_948.html

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 2. 6. 2023. 13:01

3. mjesto u odbojci na regionalnom natjecanju u Zadru

Dana, 16. svibnja na poluzavršnom natjecanju školskih sportskih društava osnovnih škola skupine Jug u Zadru su naši učenici 5. i 6. razreda osvojili 3. mjesto. Sastav ekipe: Pero Drašković, Nikola Marasović, Maroje Radonić, Marko Radoš, Borna Pulić, Andrej Saulan, Petar Deranja, Nikola Miletak i Teo Miljak (mentor: Mario Miličić).

Čestitamo učenicima i mentoru na uspjehu!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 18. 5. 2023. 14:13

O Prirodoslovnom muzeju u PŠ Popovići

U srijedu, 10.05. su PŠ Popovići posjetile kustosica i muzejska pedagoginja iz Prirodoslovnog muzeja  u sklopu programa 28. Edukativne muzejske akcije i održale edukativnu radionicu s učenicima. Cilj im je posjetiti male područne škole koje nemaju priliku sudjelovati u muzejskim pedagoškim programima. Učenicima su predstavile rad muzeja, održale  radionicu te podijelile edukativne listiće. Učenici su uživali u brojnim zbirkama životinja koje su promatrali uz povećala. Ovo nam je bilo  zanimljivo iskustvo koje itekako želimo ponoviti.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 5. 2023. 13:34

Terenska nastava u Ljutu učenika 3. razreda

 
 
Dana 4. svibnja učenici 3.razreda išli su na terensku nastavu u Ljutu. Krenuli su pješice do izvora rijeke Ljute. Putem su promatrali biljni i životinjski svijet i brojne mlinice. Pratilo ih je lijepo vrijeme. Ljepota prirode i očuvani okoliš bio je prirodna učionica za radni dio gdje su učenici bilježili  podatke promatranja prirode te iznosili doživljaje viđenog.  Dan su zaokružili rješavajući edukativne listiće, uz druženje i igru.
 
 
 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 4. 5. 2023. 23:33

1. mjesto na županijskom natjecanju u odbojci

Učenici 5.ih i 6.ih razreda OŠ Gruda nastupili su na županijskom natjecanju u odbojci 25.04. Natjecanje se održalo u dvorani OŠ Župa dubrovačka. U finalu su pobijedili ekipu Mokošice sa rezultatom 2:1 te time osigurali 1. mjesto na županijskom natjecanju i donijeli pehar u školu.
Čestitamo učenicima i mentoru na uspjehu te im želimo puno uspjeha u dalnjem natjecanju!
  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 28. 4. 2023. 23:05

Obilježen Dan planeta Zemlje

Učenici 3.razreda obilježili su Dan planeta Zemlje. Zajedno sa svojim učiteljicama podsjetili su se u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive.Svojim vrijednim rukama odlučili su uljepšati okoliš škole te ukrasili panoe.Pomogli su Zemlji bar malo i svina ostalima poslali važnu poruku-ČUVAJMO ZEMLJUE ŠTO VIŠE MOŽEMO!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 23. 4. 2023. 14:13
» Arhiva naših vijesti    
 


vijesti

Provedba projekta ZVONKO

U utorak, 16. travnja OŠ Gruda je posjetilo Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik, te započelo provedbu projekta ZVONKO – Znanjem i Vještinama do Otpornije zajednice s Neustrašivim i Kreativnim Osnovnoškolcima. Opći cilj projekta je omogućiti djeci osnovnoškolskog uzrasta da izvan redovitog odgojno obrazovnog sustava steknu znanje, vještine te da usvoje primjerena stajališta koja će im poboljšati kvalitetu života, a u skladu s vlastitim interesima i mogućnostima. Posebni ciljevi projekta su promicanje jednakopravnosti i povećanje socijalne uključenosti koje će se ostvariti uključivanjem svakog zainteresiranog osnovnoškolca u projektne aktivnosti. Organiziranjem aktivnosti različitog sadržaja pridonijelo se unapređenju životnih vještina, razvoju kreativnosti, stvaralaštva i usvajanju zdravih stilova života. Ukazalo se na važnost brige za okoliš i održivi razvoj. Radionice koje su se odradile sukladno ciljevima projekta su : Prva pomoć, Ponašanje u kriznim situacijama, Prava čovjeka i djeteta, Živjeti zdravo, Prevencija trgovine ljudima, Kodeksi sigurnosti i ponašanja na vodi, Klimatske promjene te razumijevanje Osoba s invaliditetom. Sve radionice su odobrene od Agencije za znanost i obrazovanje te se sama provedba projekta vrši uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 18. 4. 2024. 14:26

Rezultati županijskog natjecanja iz hrvatskog jeztika Vijest ima dokument u privitku

U prilogu se nalaze Ljestvice konačnog poretka sa županijskog natjecanja iz hrvatskog jezika za osnovne i srednje škole koje se održalo u Osnovnoj školi Gruda dana, 20. ožujka 2024. godine.

Čestitamo učenicima i njihovim mentorima na uspjehu! Želimo vam puno uspjeha u daljnjem radu!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 24. 3. 2024. 20:38

Prvo mjesto na županijskom natjecanju iz robotike

U srijedu 20. ožujka, održana je županijska razina 66. natjecanja mladih tehničara u Osnovnoj školi don Mihovila Pavlinovića u Metkoviću, a sudjelovalo je 59 učenika.

Naša učenica petog razreda Lucija Đuraš je osvojila prvo mjesto na županijskom natjecanju iz područja robotike (mentorica Lucija Bogdanović).

Čestitamo našim Lucijama na osvojenom prvom mjestu, te im želimo puno uspjeha na državnom natjecanju! Bravooo!

Više o tome na linku:

https://www.dubrovniknet.hr/odrzano-zupanijsko-natjecanje-mladih-tehnicara-evo-tko-je-prosao-na-drzavno/

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 3. 2024. 18:37

Prvi dan proljeća u znaku Down-a i palmica za Cvjetnicu

Učenici 4.a i 4.b razreda i PŠ Popovići prvi dan proljeća bili su jako vrijedni. Učili su kako 'splesti' križiće i palmice za nadolazeći blagdan Cvjetnice. To je jedan od mnogih tradicijskih običaja Konavala koja djeca uče u školi. Naučili su kako se od mladih palminih grana vještim rukama mogu isplesti različiti ukrasi koji se uz maslinove grančice na blagdan Cvjetnice nose se na blagoslov u crkvu.  

Dok su rukama stvarali svoja djela, djecu ste mogli uočiti i po šarenim, rasparenim čarapama. Time su obilježili Svjetski dan osoba s Down sindromom. Podržavamo ih u borbi za njihova prava te uključivanje u cjelokupni život zajednice kojoj pripadaju.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 3. 2024. 17:52

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

U srijedu 28. veljače obilježili smo Dan ružičastih majica – Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. U dvorani i u učionicama provedene su aktivnosti o osvještavanju nenasilnog rješavanja problema i stvaranju škole kao sigurnog mjesta. Učenici od prvog do četvrtog razreda i učitelji su nosili ružičaste majice ili ružičaste vrpce. Svjesni činjenice da je nasilje prisutno svakodnevno u svim okruženjima odlučili smo se pridružiti ovoj međunarodnoj akciji i time reći NASILJE PRESTAJE OVDJE. Dan ružičastih majica obilježava se u čast prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala 2007. godine u Kanadi nakon što je jedan učenik u školu došao u ružičastoj majici, u znak podrške bolesnoj  majci i bio žrtva vršnjačkog nasilja. Kako bi pomogli prijatelju, dvojica dječakovih kolega iz škole, također su odjenula ružičaste majice. Vijest o gesti dječaka koji su podigli glas protiv nasilja odjeknula je širom svijeta te je prosvjed protiv nasilja ubrzo postao globalan. Majice su tako postale prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

Na temu "Vršnjačko nasilje" će učenicima od 5. do 8. razreda održati predavanje pedagog Martina Jerinić Njirić u petak, 1. ožujka.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 28. 2. 2024. 13:33

Županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika Vijest ima dokument u privitku

Osnovna škola Gruda je domaćin Županijskog natjecanja iz hrvatskog jezika koje će se održati u srijedu 20. ožujka 2024. Tablice s listom učenika pozvanih na Županijsku razinu natjecanja možete pogledati u prilogu.

Čestitamo učenicima i njihovim mentorima na uspjehu! Želimo vam puno uspjeha u nastavku natjecanja!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 20. 2. 2024. 10:47

Upisi djece u prvi razred za šk. god. 2024./2025.

Upis učenika u 1. razred osnovne škole za školsku godinu 2023./2024. će se provoditi elektroničkim putem, korištenjem Nacionalnog informacijskog sustava upisa u osnovne škole.

Roditelji će preko poveznice https://osnovne.e-upisi.hr/ moći podnijeti prijavu za upis svog djeteta u 1. razred osnovne škole od 22. veljače do 31. ožujka 2024. U sustavu će roditeljima biti vidljivi opći podaci o djetetu te škola na čijoj se listi školskih obveznika dijete nalazi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta. Odmah po podnošenju prijave roditelji će moći odabrati mogućnost koje im se nude u dodijeljenoj školi, npr. izborne predmete, produženi boravak i sl.

Također, ako imaju razloga za to, roditelji će prilikom podnošenja prijave moći izraziti želju za upis u drugu školu od one kojoj dijete pripada prema upisnom području.

Prijave za upis djece s utvrđenim teškoćama su otvorene već ranije, od 1. veljače do 31. ožujka 2024. godine.

Uz prijavu za redovne upise u 1. razred osnovne škole roditelji će od 22. veljače do 31. ožujka 2024. moći podnijeti i zahtjev za prijevremeni upis kao i za privremeno oslobađanje od upisa.

S obzirom da se za elektroničke upise u osnovnu školu ulazi preko portala e-Građani, roditelji koji nemaju vjerodajnice za ulazak u portal moraju se javiti školi kojoj pripadaju prema upisnom području koja će prijavu za upis njihovog djeteta izvršiti umjesto njih. Za sve ostale informacije, termine testiranja u školi, liječničke preglede i laboratorijske pretrage, roditelji će pratiti mrežne stranice škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 31. 1. 2024. 13:54

Sjećanje na žrtve Holokausta

Ujedinjeni Narodi 2005. godine donijeli su Rezoluciju kojom je 27. siječnja proglašen Međunarodni  dan sjećanja na žrtve holokausta.  Na ovaj datum 27. siječnja 1945. godine oslobođen je najveći koncentracijski logor Auschwitz.  Ovaj datum postao je dan kada se diljem Europe prisjećamo svih žrtava koje su stradale u holokaustu. Ove godine u obilježavanju Dana sjećanja na sve žrtve holokausta uključili su se učenici 8.razreda. U suradnji sa djelatnicima Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske na satovima povijesti učenicima se na tu temu prikazala Powerpoint prezentacija.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 9. 2. 2024. 13:50

Ćirovom stazom kroz Konavle

Dana, 2. veljače 2024. učenici od 1. do 4. razreda išli su na terensku nastavu Ćirovom stazom. Krenuli su od Vojskog dola takozvanom štrekom ili štrikom, trasom želježničke pruge, koja se vijugavo spušta prema Mihanićima.Učenici su mogli vidjeti ljepote krša, biljnog svijeta te predivan pogled na Donju bandu Konavala. Prolazili su kroz dva tunela ukopana u stijenama. Svoju šetnju završili su na stanici Mihanići, gdje su se malo i poigrali. Učenicima je bilo teško i zamisliti da je stazom kojom su kročili nekada vozio vlak, popularno zvan Ćiro te da su tim dijelom tutnjale parne lokomotive.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 6. 2. 2024. 11:31

Terenska nastava 2. razreda

Dana 31.1. 2024. učenici drugih razreda išli su na terensku nastavu u Dubrovnik. Nastava je započela na bazenu PK Jug gdje su zajedno s trenerima odradili sat TZK - plivanje. Neki učenici su pokazali iznimne vještine u plivačkim tehnikama. Nakon plivanja Gruškom obalom su došetali do Luke Dubrovnik gdje su vidjeli i čuli puno o pomorskom prometu. Tijekom obilaska bezgraničnog područja imali su priliku vidjeti policijskoj psa uz pratnju trenera koji im je demonstrirao njihov posao. Terensku nastavu završili su na Autobusnom kolodvoru Dubrovnik gdje su uočili razlike i sličnosti s brodskom lukom.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 1. 2. 2024. 11:10

Božićna priredba

  :: opširnije :: 


objavio: Paulina Bakoč  datum: 20. 12. 2023. 09:07

Školski medni dan

Naša škola se i ove godine uključila u program Školskog mednog dana. Cilj programa je edukacija djece o važnosti meda kao sastavnog dijela prehrane kao i pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i bioraznolikost. Program je realiziran u prvom razredu, 7. prosinca, povodom obilježavanja sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. U okviru programa učenici su kroz prezentaciju upoznali život pčela, put nastanka meda kao i važnost meda za zdravlje. Svaki učenik dobio je promotivni paket koji se sastojao od informativnog letka, staklenke meda te slikovnice Pčelica Jelica i medo Edo. Program provodi i financira Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 12. 12. 2023. 22:47

Posjet osmaša Vukovaru

Učenici osmih razreda naše škole u pratnji razrednica i učitelja tjelesne i zdravstvene kulture su sudjelovali na terenskoj nastavi u Vukovaru od 26. listopada do 28. listopada. Učenici su bili smješteni u Hostelu "Dubrovnik" u sklopu Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar.

Tijekom boravka u Vukovaru posjetili su: Gradski muzej Vukovar, Muzej Vučedolske kulture, Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put - Put spasa, crkvu Sv. Filipa i Jakova, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen dom Ovčaru, masovnu grobnicu na Ovčari, Mjesto sjećanja "Vukovarska bolnica 1991.", Velepromet i Borovo Commerce. Posjetili su i Vukovarski vodotoranj, simbol stradanja i otpora grada tijekom Domovinskog rata s čijeg se vrha pruža prekrasan pogled na Vukovar i Dunav. Nakon posjeta memorijalnim mjestima uslijedio je kviz i Škola mira. Na Grudu su se vratili pomalo umorni, no puni dojmova o svemu što su naučili o Domovinskome ratu i Gradu Heroju Vukovaru.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 3. 11. 2023. 08:32

Županijsko natjecanje u čitanju naglas

Nakon tri godine pauze, u petak 20. listopada u Narodnoj knjižnici Grada održano je 8. županijsko natjecanje u čitanju naglas. Natjecanje se odvija u dvije kategorije, od trećeg do petog razreda i od šestog do osmog razreda. Ukupno je sudjelovalo 16 učenika iz jedanaest osnovnih škola; po osam u svakoj kategoriji. Našu školu predstavljali su Marieta Milas, učenica četvrtog razreda, pod mentorstvom Mihaele Smišljan i Miho Radin, učenik osmog razreda, pod mentorstvom Pauline Kisić Pendo. Kao što smo i priželjkivali, naši učenici predstavili su se u najboljem svjetlu. Ovdje posebno trebamo istaknuti i pohvaliti briljantan nastup Miha Radina koji je u starijoj kategoriji osvojio drugo mjesto.

Čestitamo našim učenicima i njihovim mentoricama na izvrsnom nastupu i postignutom uspjehu! Više o tome ovdje:

https://www.dkd.hr/novosti/pobjednice-nikol-slingar-i-marija-begovic-idu-u-sisak-na-8-drzavno-natjecanje-u-citanju-naglas#12

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 24. 10. 2023. 14:29

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Učenici nižih razreda naše škole i ove godine su obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Tijekom ovog tjedna klasična nastava se na kratko prekinula jer su učenici od 1.do 4.r ukrašavali svoje košare sa kruhom, kiflicama, pletenicama, jesenskim voćem i svime što su sa veseljem donijeli. Nakon izložbe kruha i krušnih proizvoda , kroz literalne radove i čitanje prigodnih tekstova , učenicima je istaknuto da hranu treba poštivati te reducirati njeno bacanje. Također je istaknuto kako je kruh značajan izvor hrane. Na kraju učenici su se pogostili na svečanoj trpezi koju su sami napravili. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 20. 10. 2023. 12:54

HRT-ova ekipa posjetila našu školu

Prošli tjedan je našu školu posjetila HRT-ova ekipa. Novinarka Sunčica Findak, HRT-ova urednica i voditeljica je sa snimateljem snimila prilog za rubriku „I mi idemo u školu“. Posjetili su Područnu školu Dubravka, Područnu školu Popovići te matičnu školu. Snimili su prilog o našoj školi te prikazali dio aktivnosti  koje provodimo. Učenicima je ovo bilo lijepo iskustvo. Vidjeli su kako nastaju emisije i prilozi te kako izgleda sam proces snimanja.

Na poveznici možete pogledati prilog koji je prikazan 15. listopada u večernjem Dnevniku:

https://magazin.hrt.hr/mladi/hrt-ova-ekipa-posjetila-najjuzniju-hrvatsku-skolu-11093356

 
  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 16. 10. 2023. 18:21

Održano školsko natjecanje u „Čitanju naglas“

11. i 12. listopada u našoj školi održano je školsko natjecanje u „Čitanju naglas“ koje je organizirala školska knjižničarka Jelena Letunić. Inicijator natjecanja je Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak.. Mentori su na natjecanje prijavili 13 učenika. Učenici su se natjecali u 2 kategorije; mlađoj i starijoj. U mlađoj kategoriji natjecali su se učenici 3., 4. i 5. razreda, a u starijoj kategoriji učenici 6., 7. i 8. razreda.  Svaki učenik je predstavljao knjigu po vlastitom izboru primjerenu uzrastu. Za nastup je svaki učenik imao 5 minuta vremena. U prve dvije minute svaki učenik je usmeno izlagao svoj odabir ( zašto je odabrao baš tu knjigu ). Ostale tri minute bile su predviđene za izražajno čitanje naglas. Ocjenjivačko prosudbeno povjerenstvo ocjenjivalo je: kreativnost uvodnog dijela, jasnoću i razgovjetnost, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam.Po jedan učenik iz svake kategorije (Marieta Milas, 4. razred i Miho Radin, 8. razred) odlazi na županijsko natjecanje koje će se održati 20. listopada 2023. godine u Narodnoj knjižnici Dubrovnika.

Učenicima želimo puno uspjeha u daljnjem natjecanju!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 15. 10. 2023. 13:57

Terenska nastava učenika razredne nastave

Dana 10. listopada učenici svih razreda od 1.do 4.razreda naše matične i područnih škola išli su na terensku nastavu. Krenuli su od Kojan korala u Radovčićima do igrališta u Popovićima gdje su održali dječje igre u sklopu Dječjeg tjedna. Šetajuci se poučnom stazom vidjeli su konje i ponovili sadržaje iz Prirode i društva te imali priliku naučiti nešto novo. Učenici su imali i posjet rukometnog kluba Ardiaei koji im je prezentirao rukomet kao novu izvanškolsku aktivnost u našoj dvorani. Ova terenska nastava prošla je ugodno uz znanje, druženje i sportske aktivnosti na otvorenom.


 
  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 11. 10. 2023. 11:13

Posjet vinariji Dubrovački podrumi

Učenici sedmog  razreda su 5. listopada u sklopu nastave kemije posjetili vinariju Dubrovački podrumi na Grudi.  Iako su Konavle vinogradarski kraj i imaju dugu tradiciju u proizvodnji vina, učenici ne poznaju cijeli proces dobivanja vina. Kroz vinariju ih je provela mlada enologinja i objasnila učenicima proces proizvodnje vina od berbe pa do samog pakiranja u boce i stavljanja etiketa. Posjetili su i kušaonicu u kojoj grupe gostiju iz cijeloga svijeta mogu degustirati i uživati konavoskim vinima. Obišli su i laboratorij u kojem su mogli vidjeti kemijski  pribor i posuđe koje se koristi za analizu vina.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 10. 2023. 12:44

Obilježen Dječji tjedan

Danas djeca odrastaju u izazovnijem okruženju nego prije, suočena s brojnim nesigurnostima na svim razinama koja mogu djelovati i izazvati osjećaj bespomoćnosti. Zbog toga su im potrebni sveopća zaštita i poticaji odraslih kako bi zdravo odrastala i razvila odgovornost prema sebi i drugima, no trebaju i priliku da ih se sasluša što imaju reći o temama koje se tiču njih samih. U sklopu Dječjeg tjedna u petak, 6. listopada su učenici razredne nastave Osnovne škole Gruda pisali poruke odraslima. Još jednom smo naglasili važnost druženja, zajedništva i međusobne povezanosti. Dio učeničkih radova možete vidjeti u holu škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 9. 10. 2023. 12:17

Terenska nastava učenika nižih razreda

U srijedu, 27. rujna učenici od prvog do četvrtog razreda išli su u posjet Postaji granične policije Gruda te Punionici vode "Viva."  U PGP Gruda dočekali su ih zaposlenici koji su im pričali o svom zanimanju. Pokazali su im vozila i opremu. Najzanimljiviji dio bio je posjet pritvoru. Policijski službenici uspjeli su zaintrigirati mnoštvo djece. Nakon posjeta, mnogi od učenika imaju želju baviti se tim zanimanjem. Uz stručno vodstvo u Punionici vode " Viva" učenici su gledali cijeli proces punjenja vode u boce. Promatrali smo strojeve kako pušu boce, peru ih, lijepe etikete, stavljaju čepove, zamotavaju u pakiranja. Vrijedne ruke radnika slažu ih na palete te na kraju odvoze kamionima na police trgovina. Učenici su na poklon dobili po bocu vode koja im je šetnju mjestom učinila još ljepšom.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 2. 10. 2023. 11:55

Susret s književnicima

U srijedu, 27. rujna našu školu su posjetili rado viđeni gosti - gospođa Mirjana Smažil Pejaković i gospodin Stijepo Mijović Kočan, bračni par književnika. Učenicima petog razreda književnik Stijepo Mijović Kočan predstavio je zbirku pjesama E da mi je, a književnica Mirjana Smažil Pejaković je učenicima  razreda predstavila roman za djecu Mačak stihotvorac. Ugodnu atmosferu učenici su upotpunili ozbiljnim pitanjima za goste o njihovu pjesničkom životu i stvaralaštvu. Zainteresiranim pogledima, uzbuđenošću i tišinom učenici su nam pokazali koliko su ovakvi susreti bitni za njihovo odgojno obrazovno sazrijevanje. Zahvaljujemo posjetu književnicima koji su obogatili ovaj školski dan učenicima i učiteljima. Nadamo se ponovnom susretu s književnicima.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 30. 9. 2023. 23:50

Obavijest iz Muzeja i galerija Konavala

Povodom Dana europske baštine u Zavičajnom muzeju Konavala u subotu, 16. rujna od 10 do 12 sati održat će se zabavno-edukativan program za djecu: pričaonica konavoskih narodnih priča, pictionary s konavoskim poslovicama i pogodi što konavoske zagonetke. Putem  zabavnih aktivnosti i igre djeca će se upoznati s bogatim nasljeđem konavoske usmene književnosti te ujedno i doznati o sličnostima usmenoknjiževne baštine među europskim narodima.

Radujemo se Vašem dolasku!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 12. 9. 2023. 14:18

Početak nastavne godine 2023./2024.

Dragi učenici, poštovani roditelji,

u ponedjeljak, 4. rujna 2023. u 8 sati počinje prvi nastavni dan za učenike od 2. do 8. razreda matične škole i sve učenike područnih škola. Povratak kući će biti u 9.30 sati. Učenici će taj dan u školi preuzeti udžbenike (potrebno je donijeti torbu), dobiti važne upute i obavijesti od razrednika. Prijevoz učenika putnika će biti organiziran.

Za učenike prvog razreda matične škole prvi nastavni dan trajati će od 9.00 do 10.00 sati.

Svima želimo sretan početak nove školske godine!

 
  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 1. 9. 2023. 15:47

Realizacija projekta "Od murve do svilene niti"

U ponedjeljak, 19. lipnja 2023. u našoj školi je bilo svečano predstavljanje realizacije projekta učenika 3.a razreda "Od murve do svilene niti". Voditeljica projekta i učiteljica 3.a razreda Maja Bušković je sve prisutne upoznala sa etapama projekta. Od posjete Zavičajnom muzeju Konavala, uređenja školske murve, hranjenja bubica pa do nastanka svilene niti učenici su marljivo sudjelovali. Kao eko škola podržavamo ovakve projekte kojima se ukazuje na važnost očuvanja tradicijskih vrijednosti. Više o projektu na:

https://www.migk.hr/novost/item/931-od-murve-do-svilene-niti-u-os-gruda

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 6. 2023. 20:20

Izrada Slovarice užeg i šireg zavičaja Vijest ima dokument u privitku

Tijekom školske godine 2022./2023. učenici 1.a razreda matične škole i učenici Područne škole Popovići izradili su Slovaricu užeg i šireg zavičaja. U aktivnostima su sudjelovali svi učenici. Prvaši su izrađivali naučena slova i crtali primjerene pojmove dok su trećaši i četvrtaši opisivali zadano. Njihov rad prikazan je u video uratku i papirnatoj verziji. Ovim putem možete pogledati video u prilogu, a izložbu Slovarice u holu na Dan škole.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 13. 6. 2023. 09:37

Objavljena Odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2023./2024.

Poštovani roditelji učenika osmog razreda,

izvješćujemo vas da je u Narodnim novinama, broj 55/2023., objavljena Odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2023./2024. Sastavni dio Odluke je Struktura razrednih odjela i broja učenika po programima za svaku županiju.

Odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2023./2024. i Struktura upisa mogu se preuzeti na poveznici:

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2023_05_55_948.html

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 2. 6. 2023. 13:01

3. mjesto u odbojci na regionalnom natjecanju u Zadru

Dana, 16. svibnja na poluzavršnom natjecanju školskih sportskih društava osnovnih škola skupine Jug u Zadru su naši učenici 5. i 6. razreda osvojili 3. mjesto. Sastav ekipe: Pero Drašković, Nikola Marasović, Maroje Radonić, Marko Radoš, Borna Pulić, Andrej Saulan, Petar Deranja, Nikola Miletak i Teo Miljak (mentor: Mario Miličić).

Čestitamo učenicima i mentoru na uspjehu!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 18. 5. 2023. 14:13

O Prirodoslovnom muzeju u PŠ Popovići

U srijedu, 10.05. su PŠ Popovići posjetile kustosica i muzejska pedagoginja iz Prirodoslovnog muzeja  u sklopu programa 28. Edukativne muzejske akcije i održale edukativnu radionicu s učenicima. Cilj im je posjetiti male područne škole koje nemaju priliku sudjelovati u muzejskim pedagoškim programima. Učenicima su predstavile rad muzeja, održale  radionicu te podijelile edukativne listiće. Učenici su uživali u brojnim zbirkama životinja koje su promatrali uz povećala. Ovo nam je bilo  zanimljivo iskustvo koje itekako želimo ponoviti.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 5. 2023. 13:34

Terenska nastava u Ljutu učenika 3. razreda

 
 
Dana 4. svibnja učenici 3.razreda išli su na terensku nastavu u Ljutu. Krenuli su pješice do izvora rijeke Ljute. Putem su promatrali biljni i životinjski svijet i brojne mlinice. Pratilo ih je lijepo vrijeme. Ljepota prirode i očuvani okoliš bio je prirodna učionica za radni dio gdje su učenici bilježili  podatke promatranja prirode te iznosili doživljaje viđenog.  Dan su zaokružili rješavajući edukativne listiće, uz druženje i igru.
 
 
 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 4. 5. 2023. 23:33

1. mjesto na županijskom natjecanju u odbojci

Učenici 5.ih i 6.ih razreda OŠ Gruda nastupili su na županijskom natjecanju u odbojci 25.04. Natjecanje se održalo u dvorani OŠ Župa dubrovačka. U finalu su pobijedili ekipu Mokošice sa rezultatom 2:1 te time osigurali 1. mjesto na županijskom natjecanju i donijeli pehar u školu.
Čestitamo učenicima i mentoru na uspjehu te im želimo puno uspjeha u dalnjem natjecanju!
  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 28. 4. 2023. 23:05

Obilježen Dan planeta Zemlje

Učenici 3.razreda obilježili su Dan planeta Zemlje. Zajedno sa svojim učiteljicama podsjetili su se u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive.Svojim vrijednim rukama odlučili su uljepšati okoliš škole te ukrasili panoe.Pomogli su Zemlji bar malo i svina ostalima poslali važnu poruku-ČUVAJMO ZEMLJUE ŠTO VIŠE MOŽEMO!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 23. 4. 2023. 14:13
» Arhiva naših vijesti    
 


 

 




 

Album: Terenska nastava 1. i 2. razreda

[1] 2 Sljedeća Zadnja
Prezentacija

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku



[1] 2 Sljedeća Zadnja


e-Dnevnik

U svim odjelima matične škole i područnih školaenlightened                                                                                                                  


Školski list Tintilinić

OGLASNA PLOČA

Obavijest za ovogodisnji Prvi pljesak: Molimo kandidate za Prvi Pljesak da se jave razredniku ili učiteljici glazbene kulture sa nazivom pjesme do ponedjeljka 8.4. 2024. Nakon prijave učenici će biti pozvani na audiciju. 🎤🎶🎤🎶


linkovi
Zabava i igre

E-škola

Nastavnici


Eko rječnik

ATMOSFERA – sloj plinova koji okružuje planet Zemlju

GLOBALNO ZATOPLJENJE – povećanje prosječne temperature Zemlje stakleničkim efektom

KISELE KIŠE – rezultat reakcije sumpornog dioksida i dušičnog oksida u atmosferi, koji se u obliku kiše, magle ili snijega vraća na Zemlju

OZON – bezbojni plin veoma važan u gornjim dijelovima atmosfere jer nas štiti od štetnog sunčevog zračenja, ali ako nastaje u nižim dijelovima atmosfere u reakciji s onečišćivačima, postaje opasan

SOLARNA ENERGIJE – električna energija dobivena iskorištavanjem fotonaponskih ćelija koje pretvaraju sunčevu energiju u električnu

STAKLENIČKI EFEKT – efekt zagrijavanja Zemljine atmosfere i površine zbog djelovanja stakleničkih plinova u atmosferi

STAKLENIČKI PLIN – plin koji se ponaša kao staklo u stakleniku, koji ne dopušta refleksiju topline u svemir; najčešći staklenički plinovi su ugljikov dioksid i metan



PRIJATELJ je netko tko nas razumije i dijeli s nama osjećaje. Prijateljstvo je poput cvijeta Koji cvate na suncu i usred sjene. Onaj koji znade koliko vrijedi Neće nikada dozvoliti da uvene.



Propustite li ovaj dan - DAN PRIJATELJSTVA, sami izaberite neki drugi, i zajedno s prijateljima proslavite duh prijateljstva! Jer prijatelji se cijene i vole svih 365 dana u godini!
 

Kreiraj KLaUna 

Moja mini TV  

Ako imate zvučnike okušajte se u vođenju vlastitog benda  

Čarolija mišem...

Pogledajte zanimljivi ZOO

IQ test


Ispis statistike od 1. 12. 2009.

Ukupno: 190554




preskoči na navigaciju