preskoči na sadržaj
vijesti

NATJEČAJ

Na temelju članka 107. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi  (Pročišćeni tekst 87/08., 86/09., 92/10., Ispravak 105/10., 90/11., 5/12., 16/12., 86/12., 94/13.,154/14.,7/17., 68/18, 98/19,64/20.)., članka 8. Pravilnika o radu Osnovne škole Gruda ,  Gruda  te članaka 6. 7. 8.  Pravilnika o načinu i postupku zapošljavanja kandidata u Osnovnoj školi Gruda,  20215 Gruda , Gruda 65 (u daljnjem tekstu Pravilnik), ravnateljica Osnovne škole Gruda  objavljuje:

N a t j e č a j

za zasnivanje radnog odnosa

- učitelj/ica francuskog jezika  – 1 izvršitelj/ica, 20 sati tjedno, na određeno vrijeme, do povratka zaposlenice s porodnog dopusta

- učitelj/ica hrvatskog jezika - 1 izvršitelj/ica, 40 sati tjedno, na određeno vrijeme, do povratka zaposlenice s porodnog dopusta

- učitelj/ica fizike  - 1 izvršitelj/ica, 16 sati tjedno,  na neodređeno vrijeme

- učitelj/ica razredne nastave u produženom boravku- 1 izvršitelj/ica, 40 sati tjedno, na određeno vrijeme

-učitelj/ica informatike- 1 izvršitelj/ica, 40 tjedno, na neodređeno vrijeme

-učitelj/ica njemačkog jezika- 1 izvršitelj/ica , 20 sati tjedno, na određeno vrijeme, do povratka zaposlenice s bolovanja

-učitelj/ica tehničke kulture- 1 izvršitelj/ica, 16 sati tjedno, na određeno vrijeme, do povratka zaposlenice s bolovanja

-učitelj/ica matematike, 1 izvršitelj/ica, 40 sati tjedno, na određeno vrijeme, do povratka zaposlenice s porodnog dopusta

Prema Zakonu o ravnopravnosti spolova (NN 82/08., 69/17) na Natječaj se mogu prijaviti osobe oba spola.

Izrazi u ovom natječaju navedeni u muškom rodu neutralni su i odnose se jednako na osobe oba spola.
Uvjeti:

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 6. 10. 2021. 08:01

Terenska nastava 4. razreda-Obnova suhozida u Pločicama

U sklopu 17. međunarodnog suhozidnog kongresa koji se održava u Konavlima od 27. 9. do 3.10. 2021. učenici četvrtih razreda naše škole 29.9.2021. sudjelovali su na radionici suhozida i obnove lokve u Pločicama. Sa velikim zanimanjem i pozornošću slušali su izlaganja vrsnih znalaca i stručnjaka iz Udruge Dragodid koji se bave obnovom suhozida. Pokazali su im osnovna pravila slaganja kamena, vrste gradnje, namjenu obnovljenih starih međa, kućerica i lokve koja služi stanovništvu Pločica za navodnjavanje i napajanje stoke. Ova lokva je rijetko močvarno stanište biljaka i životinja, a učenici su na ovom lokalitetu doznali  zanimljivosti o biljnom i životinjskom svijetu ove male močvarne zajednice. Uz lokvu je izgrađena kućerica na kojoj su učenici mogli vidjeti kako je složen kamen i kako su takav način gradnje poznavali naši daleki preci. Umijeće suhozidne gradnje zaštićena je nematerijalna kulturna baština UNESCO-a. Konavle su bogate suhozidima, a ova terenska nastava sigurno je zainteresirala male „meštre“ da jednog dana nauče graditi i obnavljati međe i kućerice.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 1. 10. 2021. 11:32

Početak školske godine 2021./2022.

Poštovani roditelji, dragi učenici, u ponedjeljak, 6. rujna u 8 sati počinje prvi nastavni dan za učenike od 2. do 8. razreda koji će u 9.30 sati imati povratak kući.  Prijevoz učenika putnika će biti organiziran na isti način kao i prošle godine. Za učenike prvog razreda prvi nastavni dan trajati će od 10.00 do 10.45. Učenici će taj dan u školi preuzeti udžbenike, dobiti važne upute i obavijesti od razrednika. Svi učenici su obvezni nositi maske u autobusu, pri ulasku u školu i korištenju zajedničkih prostorija škole. U učionici učenici neće nositi maske. Svima želimo sretan početak školske godine 2021./2022.

 
  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 2. 9. 2021. 10:56

Podjela udžbenika

Dragi roditelji i učenici, svim učenicima od 1. do 8. razreda u školskoj godini 2021./2022. u ponedjeljak, 6. rujna 2021. će biti dodijeljeni:

1. udžbenici za sve nastavne predmete (obvezne i izborne) - financirane sredstvima Državnog proračuna

2. radni materijali (radne bilježnice za sve redovne i izborne predmete uključujući i radni materijal za izvođenje vježbi i praktičnog rada iz tehničke kulture te geografski atlas za 5. razred) – financirani sredstvima Dubrovačko-neretvanske županije

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 1. 9. 2021. 23:44

Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-a 19 u predškolskim i školskim ustanovama za šk. god. 2021./2022.

Upute za sprječavaje epidemije Covid - 19  vezano uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021./2022., koje su donijeli Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, se nalaze na sljedećoj poveznici:

Upute za sprječavaje i suzbijanje epidemije COVID - 19 (PDF, 26. 8. 2021.)

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 1. 9. 2021. 23:20

Roditeljski sastanci za roditelje prvaša

Poštovani roditelji učenika prvih razreda, prvi roditeljski sastanak će se održati, uz poštivanje epidemioloških mjera, u četvrtak, 2. rujna 2021. u Osnovnoj školi Gruda po sljedećem rasporedu:

- u 17 sati za roditelje učenika prvih razreda PŠ Pridvorje i PŠ Dubravka

- u 18 sati za roditelje učenika prvog razreda matične škole

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 31. 8. 2021. 22:51

Javni poziv za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi

Na stranici Dubrovačko-neretvanske županije objavljen je Javni poziv za prijavu kandidata za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u osnovnim i srednjim školama u 2021./2022. školskoj godini, a kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija.

Pravo prijave na Javni poziv imaju kandidati koji ispunjavaju uvjete navedene u Javnom pozivu.

Prijave na Javni poziv, s dokazima o ispunjavanju uvjeta, moguće je dostaviti na mail adresu:

drustvene.djelatnosti@dnz.hr

ili na poštansku adresu

Dubrovačko-neretvanska županija

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i sport

Pred Dvorom 1

20000 Dubrovnik

s naznakom:

“Javni poziv za prijavu kandidata za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija u 2021./2022. školskoj godini 

                                             – NE OTVARATI! –”.

Prijave na poziv, s dokazima o ispunjavanju uvjeta, moguće je dostaviti do 24. kolovoza 2021. godine do 15:00 sati, neovisno o načinu dostave. Prijave dostavljene van roka neće se razmatrati.

 
  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 8. 2021. 10:44

Hvala osmaši!!!

Pred našim osmašima novi su izazovi, a iza njih su uspomene na godine koje su proveli u klupama OŠ Gruda. Sportskim aktivnostima na igralištu te kratkim programom, koji su pripremili za sve zaposlenike škole, u petak, 18. lipnja osmaši su se oprostili i zahvalili svojim razrednicima, učiteljima, ravnateljici, stručnom osoblju i ostalim koji su sudjelovali u njihovom odgoju i obrazovanju posljednjih osam godina. Svojim uzornim ponašanjem bili su lijep primjer budućim generacijama.

Dragi osmaši, želimo vam puno uspjeha u daljnjem školovanju i budućem životu. Svojim ponašanjem svjedočite istinske ljudske vrijednosti i njegujte pravedne odnose među ljudima. Uvijek ste nam dobro došli heart

Vidimo se u školi u petak, 29. lipnja u 18.00 (upis u srednju školu i podjela svjedodžbi).


 
 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 19. 6. 2021. 08:13

Terenska nastava učenika PŠ Dubravka

Učenici PŠ Dubravka išli su 16. lipnja na terensku nastavu na Sokol kulu. Tog jutra umjesto u školi učenici su se okupili podno Sokol kule gdje ih je dočela njihova učiteljica.  Prateći kamenom popločane puteljke stigli su do sjeverne strane utvrde gdje su se učenici igrali i pojeli marendu. Prepričali su  jedni drugima što su istražili o Sokol kuli, a zatim su krenuli u obilazak. Najprije su  se zaustavili pokraj crkve Male Gospe, a zatim su posjetili Sokol kulu. Sokol kula je  jako važna utvrda iz vremena Dubrovačke Republike. Sagrađena je na čvrstoj stijeni. U prošlosti je imala ulogu zaštititi konavosko područje od vanjskih neprijatelja.  Proučavali su oruđa koja su služila u samoobrani, posuđe, prostorije u kojima su nekoć ljudi živjeli. Na vrhu Sokol kule učenici su uživali u  pogledu na čitave Konavle. Ispred Sokol kule dočekali su ih roditelji. Više o tome ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 18. 6. 2021. 07:32

Terenska nastava učenika PŠ Popovići

ponedjeljak,14. lipnja učenici PŠ Popovići imali su terensku nastavuUjutro u osam sati su krenuli iz škole poučnom stazom do RadovčićaPutem su zaželjeli želju na kamenu sreće te ponovili gradivo iz prirode i društva o biljkama i životinjama u proljeće. U Radovčićima u Kojan Koralu ih je dočekala simpatična Barbara. Upoznala ih je s konjimadopustila da ih očiste i očetkaju zajedno te naučila jahati. Bili su jako hrabri i ponosni na sebe. Za nagradu su se osladili sladoledom. To je bio dan za pamćenje! 

 
 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 6. 2021. 23:20

Terenska nastava 1. i 2. razreda matične škole

U petak, 4. lipnja učenici prvog i drugog razreda matične škole imali su terensku nastavu koja je pratila nastavne cjeline iz Prirode i društva. Učenici prvog razreda posjetili su Javnu vatrogasnu postrojbu Konavle. Vatrogasci su im demonstrirali svoju opremu. Posjetili su i knjižnicu Društva naša djeca Gruda te osladili se sladoledom. Učenici 2. razreda su u sklopu terenske nastave posjetili punionicu vode Viva u Grudi. Tehnolog Vedran Lipar je pokazao učenicima cijeli proces dovoda vode s izvora rijeke Ljute do punionice te cijeli postupak punjenja vode u boce. Učenicima je posebno zanimljivo bilo kako iz jedne plastične epruvete nastaje plastična boca koje su svi učenici dobili na poklon. Zahvaljujemo se svim sudionicima terenske nastave na poučnom izlaganju i prigodnima poklonima. Više o tome ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 5. 6. 2021. 23:47

Objavljena Odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2021./2022.

Dragi osmaši,

izvješćujemo vas da je u Narodnim novinama, broj 55/2021., objavljena Odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2021./2022. Sastavni dio Odluke je Struktura razrednih odjela i broja učenika po programima za svaku županiju.

Odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2021./2022. i Struktura upisa mogu se preuzeti na poveznici:

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2021_05_55_1107.html

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 23. 5. 2021. 06:48

Terenska nastava učenika 3. razreda

Učenici 3. razreda naše škole išli su 10. svibnja na terensku nastavu u Dubrovnik. Podijeljeni u dvije grupe, prošli su starom gradskom jezgrom i pažljivo slušali priče o nastanku Dubrovnika, izgradnji i svrsi gradskih zidina sa svim svojim tvrđavama. Posjetili su Knežev dvor i Pomorski muzej gdje su vidjeli makete dubrovačkih brodova iz prošlosti i saznali o poznatim dubrovačkim pomorcima. 
 
Zahvaljujemo se Društvu turističkih vodiča Dubrovnik na izvrsnoj usluzi i zanimljivim pričama koje su nesebično podijelili s nama heart
 
  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 5. 2021. 20:56

Obilježen Majčin dan

Povodom Majcinog dana ucenici nizih razreda naše škole su imali integrirani dan. U korelaciji predmeta Hrvatski jezik, Glazbena kultura i Likovna kultura ucenici su prigodnim aktivnostima u skladu s nastavnim planom i programom imali radionice, igre, zabavu i ucenje. Svoje likovno-literarne uratke odnjeli su na poklon svojim majkama heart. Više o tome ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 5. 2021. 18:18

Od ponedjeljka, 26. travnja svi učenici u školi

Sukladno preporuci Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije, od ponedjeljka, 26. travnja nastava će se za sve učenike organizirati po Modelu A, tj. svi učenici od 1. do 8. razreda će nastavu pratiti u školskim učionicama, uz savjetovanje s nadležnim epidemiologom.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 23. 4. 2021. 11:13

Naši učenici na Državnom natjecanju

Dvoje naših učenika je pozvano na državno natjecanje. Jako smo sretni i ponosni zbog toga.  Antonio Mazavac, učenik 8.b razreda sudjelovat će 22. i 23. travnja na državnom natjecanju iz Njemačkog jezika (mentorica Andrea Raše Kulaš), dok će Robert Prusina, učenik 7.a razreda sudjelovat 3. i 4. svibnja na državnom natjecanju iz Geografije (mentorica Helena Karlić Mujo).

Čestitamo učenicima i mentoricama na dosadašnjem uspjehu te želimo im puno sreće i uspjeha na državnom natjecanju!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 4. 2021. 11:33

Nastava po Modelu B - od 12. travnja Vijest ima dokument u privitku

Sukladno preporuci Stožera Civilne zaštite DNŽ nastava u OŠ Gruda od 12. travnja 2021. godine održavat će se po Modelu B, To znači da će svi učenici od I. do IV. razreda nastavu pratiti u školi (od 8 do 11.30, a petkom do 10.55), a učenici od V. do VIII. razreda će biti podijeljeni na dvije skupine, jedna skupina nastavu će pratiti u školi, druga skupina nastavu će pratiti na daljinu (od 8 do 12.30). Skupine se izmjenjuju u turnusima u trajanju od jedan tjedan. Više o tome u Odluci (u prilogu).
Prijevoz učenika će biti organiziran kao i ranije.
  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 9. 4. 2021. 11:12

Nastava na daljinu od 29. ožujka do 1. travnja

Prema preporuci Stožera civilne zaštite Dubrovačko neretvanske županije nastavljamo sa nastavom na daljinu do proljetnih praznika tj. do 1. travnja 2021.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 26. 3. 2021. 11:57

Nastava na daljinu od 15. do 28. ožujka

Prema preporucStožera civilne zaštite Dubrovačko neretvanske županije nastavljamo sa nastavom na daljinu od 15. do 28. ožujka 2021. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 12. 3. 2021. 21:04

Nastava na daljinu od 8. do 14. ožujka

Sukladno preporuci Stožera civilne zaštite Dubrovačko neretvanske županije nastavljamo sa nastavom na daljinu iod 8. do 14. ožujka 2021. 

 
  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 5. 3. 2021. 07:51

Nastava na daljinu od 1. do 7. ožujka

Sukladno preporuci Stožera civilne zaštite Dubrovačko neretvanske županije nastavljamo sa nastavom na daljinu iod 1. do 7. ožujka 2021. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 26. 2. 2021. 10:41

Nastava na daljinu od ponedjeljka 22. veljače do 28. veljaće

Poštovani roditelji i dragi učenici, 

slijedom preporuke  Dubrovačko-neretvanske županije kao osnivača od 19. veljače, a na zahtjev Općine Konavle, te zajedničkog zaključka sa Stožerom Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije Osnovna škola Gruda organizira nastavu na daljinu od 22. do 28. veljače 2021. godine tj. organizira nastavu po Modelu C.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 19. 2. 2021. 14:10

Integrirani dan - Maškarani školski dan

Bio je to jedan vrlo neobičan dan u našoj školi. Učionice nižih razreda su pretvorene u Zabavograd, mjesto smijeha, igre i poučnih priča. Njegovi stanovnici: Pipi Duge Čarape, mišice, princeze, kuhari, djedovi, bake i ostali stanovnici su na svoj način proslavili pokladni utorak. Hrvatski zabavojezik obilježen je kroz raznolike pjesme i priče. Na primjer, učenici 4. razreda su imali sat Hrvatskog jezika organiziran kao emisiju "Tvoje lice izgleda poznato". To je bila prilika za sat jezičnog izražavanja  u kojem su se učenici kao gosti emisije predstavili kroz svoje osobine i izgled. Ostali učenici imali su mogućnost postavljanja pitanja liku kojeg su učenici glumili. Učenici su se dobro snašli u improvizaciji predstavljanja i nudeći kreativne odgovore. Podrobnije su se upoznali s likom i djelom Ivane Brlić Mažuranić čija su djela čitali za lektiru (Hlapić i Priče iz davnine). Zabavno i zanimljivo  je bilo u svim nižim razredima. Poslije zanimljivih matematičkih priča i zadataka došlo je vrijeme za razne maškarane igre i ples. Ovaj poseban dan je priveden kraju do nekog novog puta i nekih novih zanimljivih ideja. Više o tome mežete pogledati ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 16. 2. 2021. 13:45

BRINI O SEBI - BUDI DOBRO - proŽIVI COVID Vijest ima dokument u privitku

BRINI O SEBI - BUDI DOBRO – proŽIVI COVID je projekt kojeg su pokrenuli Središnji državni ured za demografiju i mlade i Hrvatska psihološka komora, a sve s ciljem pružanja psihološke podrške mladima u Hrvatskoj i očuvanja mentalnog zdravlja mladih za vrijeme pandemije koronavirusa. U sklopu projekta, pokrenute su telefonske linije za savjetovanje mladih u 20 hrvatskih županija i gradu Zagrebu. Tijekom pandemije koronavirusa mladi se susreću s ograničenjima u socijalnim kontaktima i izlascima, zabrinutosti oko uspješnosti u školi, straha od zaraze za sebe i  članova svojih obitelji.

Dragi učenici, ukoliko osjećate da vam je potrebna pomoć pozovite se na broj koji je namijenjen našoj županiji: 095 701 7931. Pomoć ćete dobiti na liniji za savjetovanje mladih kroz anonimni i povjerljivi razgovor, putem telefona, Whatsapp-a ili sms-a.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 8. 2. 2021. 11:17

Od ponedjeljka, 1.veljače NASTAVA U ŠKOLI

Dragi učenici i roditelji,

od ponedjeljka, 1. veljače 2021. učenici od 5. do 8. razreda vraćaju se u školu. Za sve učenike od 1. do 8. razreda izvodit će se redovna nastava u učionici tj. po modelu A, a prema preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja, Dubrovačko-neretvanske županije, Stožera civilne zaštite DNŽ-e i Zavoda za javno zdravstvo DNŽ-e. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 28. 1. 2021. 14:18

Organizacija nastave od 18. siječnja

U ponedjeljak, 18. siječnja počinje drugo polugodište. Sukladno preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja nastava od 18. siječnja organizira se na slijedeći način:
  • učenici od 1. do 4. razreda nastavu će pohađati redovno u školi do 11.15  (prijevoz učenika je organiziran kao i u prvom polugodištu)
  • učenici od 5. do 8. razreda nastavu će pohađati online                  
  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 14. 1. 2021. 12:46

U susret Božiću

Kroz cijeli mjesec prosinac u našoj školi su održane božićne radionice za učenike od prvog do četvrtog razreda. Uz pomoć učiteljica učenici su vrijedno izrađivali božićne ukrase od prirodnih materijala. Rezalo se, izrezivalo, lijepilo, kombiniralo, smišljalo, maštalo, … U veselim učionicama uz taktove božićnih pjesama uživalo se u izradi borova, kuglica, anđela,… Učenici su pokazali svoju kreativnost i maštovitost na djelu. Više o tome na linku:

/upload/os-gruda/images/newsimg/964/File/poruka_bo%C5%BEi%C4%87.mp4

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 23. 12. 2020. 10:16

Školski medni dan

U ponedjeljak, 7. prosinca je obilježen Medni dan povodom kojeg su učenicima prvih razreda podijeljeni med, slikovnice i edukativna prezentacija o medu. Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka za 2020. godinu organizira se u prvim razredima osnovnih škola u Republici Hrvatskoj povodom obilježavanja Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara.

Svrha provedbe Programa je podizanje svijesti djece, od rane dobi, o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda te ukazati na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebno zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, budući da 84 % biljnih vrsta i 76 % proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 8. 12. 2020. 10:41

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

U srijedu, 18. studenog 2020. godine obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, grada koji je simbol stradanja, patnje i herojske obrane ugrađene u temelje naše domovine. Taj dan je praznik Republike Hrvatske te stoga neće biti nastave. I ove godine, dan ranije, 17, studenog u 17 sati u suradnji sa općinom Konavle organizieeramo paljenje svijeća pod nazivom I u mom gradu Vukovar svijetli. Mjesto paljenja svijeća

Gruda, kod križa, ispred sportske dvorane. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 11. 2020. 16:08
» Arhiva naših vijesti    
 


 

 
 

Album: Terenska nastava 1. i 2. razreda

Prva Prethodna 1 [2]
Prezentacija

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi sliku

Preuzmi slikuPrva Prethodna 1 [2]


e-Dnevnik

U svim odjelima matične škole i područnih školaenlightened                                                                                                                  


Školski list Tintilinić

                                                                                                                 


OGLASNA PLOČA

linkovi
Zabava i igre

E-škola

Nastavnici


Eko rječnik

ATMOSFERA – sloj plinova koji okružuje planet Zemlju

GLOBALNO ZATOPLJENJE – povećanje prosječne temperature Zemlje stakleničkim efektom

KISELE KIŠE – rezultat reakcije sumpornog dioksida i dušičnog oksida u atmosferi, koji se u obliku kiše, magle ili snijega vraća na Zemlju

OZON – bezbojni plin veoma važan u gornjim dijelovima atmosfere jer nas štiti od štetnog sunčevog zračenja, ali ako nastaje u nižim dijelovima atmosfere u reakciji s onečišćivačima, postaje opasan

SOLARNA ENERGIJE – električna energija dobivena iskorištavanjem fotonaponskih ćelija koje pretvaraju sunčevu energiju u električnu

STAKLENIČKI EFEKT – efekt zagrijavanja Zemljine atmosfere i površine zbog djelovanja stakleničkih plinova u atmosferi

STAKLENIČKI PLIN – plin koji se ponaša kao staklo u stakleniku, koji ne dopušta refleksiju topline u svemir; najčešći staklenički plinovi su ugljikov dioksid i metanPRIJATELJ je netko tko nas razumije i dijeli s nama osjećaje. Prijateljstvo je poput cvijeta Koji cvate na suncu i usred sjene. Onaj koji znade koliko vrijedi Neće nikada dozvoliti da uvene.Propustite li ovaj dan - DAN PRIJATELJSTVA, sami izaberite neki drugi, i zajedno s prijateljima proslavite duh prijateljstva! Jer prijatelji se cijene i vole svih 365 dana u godini!
 

Kreiraj KLaUna 

Moja mini TV  

Ako imate zvučnike okušajte se u vođenju vlastitog benda  

Čarolija mišem...

Pogledajte zanimljivi ZOO

IQ test


Ispis statistike od 1. 12. 2009.

Ukupno: 161791
preskoči na navigaciju