preskoči na sadržaj

BRODOLOM SVETOG PAVLA: JE LI I NAŠ BRODOLOM

Biskupija Dubrovačka, dekanat ureda Gruda i Općina Konavle održali su tribinu „Godina svetog Pavla“. Tvrdnja s kojom žele napisati novu povijest jest da je sveti Pavao doživio brodolom na Mljetu u Republici Hrvatskoj. Mi smo iskoristili situaciju i intervjuirali msgr. dr. Želimira Puljića. Msgr. Dr. Želimir odgovorio nam je pismeno. ...


-Koje je Vaše mišljenje o brodolomu Sv. Pavla na Mljetu. Je li se to zaista dogodilo u Hrvatskoj?

Naš poznat benediktinac Ignjat Đurđević objavio je 1730. godine opširnu knjigu o brodolomu svetog Pavla. U knjizi je pokušao dokazati kako se ono mjesto „Melita“ o kojem piše sveti Luka u Djelima Apostolskim odnosi na naš Mljet, a ne na Maltu. On osim toga navodi i još neke podatke (vjetrovi, zmije, ovdašnja tradicija) koji idu u prilog tvrdnji kako je to bilo na Mljetu. Znanost, dakle, nije još rekla svoju konačnu riječ. Ima međutim, dosta razloga složiti se s Đurđevićem i još nekim drugim znanstvenicima koji tako misle.

 

- Koja je bila Vaša presudna odluka za svećenički poziv?

Svojim pitanjem vraćate me u davnu prošlost od prije pola stoljeća kad sam odlučivao poći u sjemenište i studirati teologiju kako bi postao svećenik. Ne sjećam da je bilo nešto presudno ili naglo. Bilo je nekako uobičajno. Pohađao sam razrede osnovne škole, polagao ispite. Na završetku osmog razreda odlučio sam poći u sjemenište. Roditelji su se složili, a biskup me poslao u Dubrovnik gdje sam od 1962. pohađao klasičnu gimnaziju i 1966. položio maturu. Onda sam nastavio studij teologije u Splitu odakle su me poslali u Rim. Nisam kao Pavao imao brodolom na tom putu, pa sam u redovnom roku završio i 1974. postao svećenik.

 

-Imate li najdražu molitvu?

Što više odmičem u godinama to mi draže molitve koje sam naučio u djetinstvu. Nedavno sam početkom listopada slavili dan „Anđela čuvara“ Uvijek se na taj dan sjetim da sam kao dijete posebice volio onu dragu molitvu: „Anđele čuvaru mili…“ Vjerujem da tu molitvu svako dijete zna. Eto, ta mi je molitva i danas draga. Možda najdraža.

 

-Kakva je suština Pavlovih poslanica?

Teško je u nekoliko rečenica sažeto izreći ono što je Pavao na široko i studiozno obrađivao u svojih četrnaest poslanica. Progonio je kršćane, zatvarao ih i ubijao. A onda je kod Damaska susreo Isusa i čuo njegov glas: „Savle, Savle zašto me progoniš“? Taj susret Pavla je potpuno promijenio.Upoznao je Mesiju i sav se stavio na raspolaganje kako bi ljudima objavio da nema drugog imena pod kapom nebeskom osim imena Isusa Krista u kojem se možemo spasiti. Jer, njegova su vremena i vjekovi.

 

-Što preporučate mladima?

Da poput apostola Pavla traže istinu i ne umaraju se činiti dobro. Vrijeme mladosti je, naime, blagoslovljeno doba traženja istine, a u prirodi mladenačkog duha usađena je klica traganja i težnje prema vrhuncima.Isus stoga voli mlade. I osobito mu je drago kada mu mladi uzvrate ljubav i daruju svoje srce i budućnost. Poželio bih stoga mladima da se otvore Kristu i osluškuju njegove upute.A kad otkriju da je njihov Put, Istina i Život, poželio bih da mu mladi poput apostola Tome reknu: Gospodin moj i Bog moj! Jer nema pod nebom drugog imena dana ljudima po kojem se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista (Dj 4,12)

 

Stvarno smo se naježili od radosti i ushita. Uvijek je to kada čujemo tople riječi našeg dragog gospodina biskupa. Zahvaljujemo mu od srca.    Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 10. 11. 2009.

e-Dnevnik

U svim odjelima matične škole i područnih školaenlightened                                                                                                                  

preskoči na navigaciju